Metals
and Non-metals
3.1
PHYSICAL PROPERTIES
3.1.1
Metals
The
easiest way to start grouping substances is by comparing their
physical properties
Activity
3.1
·
Take
samples of iron, copper, aluminium and magnesium. Note the appearance of each
sample.
·
Clean
the surface of each sample by rubbing them with sand paper and note their
appearance again. After rubbing with sand paper metal is shining.
Metals, in
their pure state, have a shining surface. This property is
called metallic lustre.
Activity
3.2
·
Take
small pieces of iron, copper, aluminium, and magnesium.
·
Try
to cut these metals with a sharp knife and note your observations.
·
Hold
a piece of sodium metal with a pair of tongs.
CAUTION: Always handle sodium metal with care. Dry it by pressing
between the folds of a filter paper.
·
Put
it on a watch-glass and try to cut it with a knife.
·
What do you observe?
All above metals are
hard to cut with knife. Sodium can be cut.
Activity
3.3
·
Take
pieces of iron, zinc, lead and copper.
·
Place
any one metal on a block of iron and strike it four or five times with a
hammer. What do you observe?
·
Repeat
with other metals.
·
Record the change in the shape of these metals.
some metals can be beaten into thin
sheets. Thisproperty is called malleability. Gold and silver are themost
malleable metals.
Activity
3.4
·
Consider
some metals such as iron, copper, aluminium, lead, etc.
·
Which of the above metals are also available in the form of wires?
Copper & Aluminium
Ductility is property of
metal which defines if its thin wires can be drawn. Metals can be reshaped into
useful products because of malleability & ductility.
metals that are used for making
cooking vessels?
Aluminium, iron, for cooking, copper,
brass is used for storing water.
Activity
3.5
·
Take an aluminium or copper wire. Clamp this wire on a stand, as
shown in Fig. 3.1.
·
Fix
a pin to the free end of the wire using wax. Heat the wire with a spirit lamp, candle or a burner near the place
where it is clamped.
·
What
do you observe after sometime?
·
Note
your observations. Does the metal wire melt?
metals are good
conductors of heat
and have high melting points.
best conductors
of heat are silver and copper. Lead and mercury are comparatively poor
conductors of heat.
Activity
3.6
·
Set
up an electric circuit as shown in Fig. 3.2.
·
Place
the metal to be tested in the circuit between terminals A and B as shown.
·
Does the bulb glow? What does this indicate?
Yes Bulb Glows, It
concludes most of the metals are good conductor of electricity.
Why are
electric wires coated with such PVC?
PVC( Poly Vinyl Chloride) is
insulator like plastic, its melted & coated over conductor during cable
manufacturing.
Metals which make sound are called
sonorous.
Non metals are mostly Solid or Gases
except Bromine which his liquid.
Activity 3.7
Collect
samples of carbon (coal or graphite), sulphur and iodine.
Carry
out the Activities 3.1 to 3.6 with these non-metals and record
your observations.
Metals generally carry all these
properties except a few like mercury which is soft (liquid), Sodium and lithium
which are not hard. Most non-metals have contrasting features with few
exceptions like coal and graphite and diamond which are hard
Element |
Symbol |
Type of
Surface |
Hardness |
Malleability |
Ductility |
Conduction
Electricity |
Conduction
Heat |
Graphite |
C |
Non- Lustrous |
Hard |
No |
No |
Yes |
No |
Coal |
C |
Non Lustrous |
Hard |
No |
No |
No |
No |
Sulphur |
S |
Non Lustrous |
No |
No |
No |
No |
No |
Iodine |
I |
Non Lustrous |
No |
No |
No |
No |
No |
Elements cants
be grouped according to their
physical properties alone, as there
are many exceptions.
1.
Metals
are solid except Mercury.
2.
Metals
have high melting point except gallium & cesium which have very low melting
point.
3.
Non metal
iodine is lustrous.
4.
Carbon is a
non-metal that can exist in different forms. Each
form is called
an allotrope. Diamond, an allotrope of carbon, is
the hardest
natural substance known and has a very high melting
and boiling
point & insulator. Graphite, another allotrope of carbon, is a
conductor of electricity, soft.
5.
Metals
are hard except Sodium, lithium, Potassium etc.
Activity
3.8
·
Take
a magnesium ribbon and some sulphur powder.
·
Burn
the magnesium ribbon. Collect the ashes formed and dissolve
·
them
in water.
·
Test
the resultant solution with both red and blue litmus paper.
·
Is
the product formed on burning magnesium acidic or basic?
·
Now
burn sulphur powder. Place a test tube over the burning
·
sulphur
to collect the fumes produced.
·
Add
some water to the above test tube and shake.
·
Test
this solution with blue and red litmus paper.
·
Is
the product formed on burning sulphur acidic or basic?
·
Can
you write equations for these reactions?
Activity 3.8
Most non-metals
produce acidic oxides when dissolve in water. On
the other hand,
most metals, give rise to basic oxides. You
MgO + H2O → Mg(OH)2.
SO2 + H2O → H2SO3
sulphurous
acid is weackly dibasic acid. sulphur dioxide is a major component of acid rain
since it mixes with vapour in the atmosphere reacting to produce H2SO4 .
1. Give an
example of a metal which
(i) is a liquid
at room temperature.
(ii) can be
easily cut with a knife.
(iii) is the
best conductor of heat.
(iv) is a poor
conductor of heat.
(i) Mercury is
the metal which is liquid at room temperature
(ii) Sodium and
potassium are the metals which can be cut with a knife
(iii) Silver is
the best conductor of heat
(iv) Mercury is
poor conductor of heat.
2. Explain the
meanings of malleable and ductile.
i. Metals which
can be beaten to thin sheets are called malleable
ii. Metals
which can be drawn into thin wires are called ductile
Activity
3.9
CAUTION:
The following activity needs the teacher’s assistance.
It would
be better if students wear eye protection.
Hold
any of the samples taken above with a pair of tongs and try
burning
over a flame. Repeat with the other metal samples.
Collect
the product if formed.
Let
the products and the metal surface cool down.
Which
metals burn easily?
What
flame colour did you observe when the metal burnt?
How
does the metal surface appear after burning?
Arrange
the metals in the decreasing order of their reactivity
towards
oxygen.
Are
the products soluble in water?
Burning Sodium in air
Metal
+ Oxygen → Metal oxide
2Cu
+ O2 → 2CuO
(Copper)
(Copper(II) oxide)
4Al
+ 3O2 → 2Al2O3
metal oxides
are basic in nature. But some metal
oxides, such as
aluminium oxide, zinc oxide, etc., show both acidic as
well as basic behaviour.
Metal oxides which react with both
acidic & basic solutions are known as amphoteric oxides
Al2O3
+ 6HCl → 2AlCl3 + 3H2O
Al2O3
+ 2NaOH → 2NaAlO2 + H2O
(Sodium
aluminate)
Activity
3.10
CAUTION: This
Activity needs the teacher’s assistance.
·
Collect the samples of the same metals as in Activity 3.9.
·
Put small pieces of the samples separately in beakers half-filled
with
cold water.
·
Which metals reacted with cold water? Arrange them in the increasing
order of their reactivity with cold water.
·
Did any metal produce fire on water?
·
Does
any metal start floating after some time?
·
Put
the metals that did not react with cold water in beakers half-filled with hot
water.
·
For
the metals that did not react with hot water, arrange the apparatus as shown in
Fig. 3.3 and observe their reaction with steam.
·
Which
metals did not react even with steam?
Metal + Water →Metal oxide + Hydrogen
Metal oxide + Water →Metal hydroxide
Metals like
potassium and sodium react violently with cold water. In
case of sodium
and potassium, the reaction is so violent and exothermic
that the
evolved hydrogen immediately catches fire.
2K(s) + 2H2O(l)
→2KOH(aq) + H2(g) + heat energy
2Na(s) + 2H2O(l)
→2NaOH(aq) + H2(g) + heat energy
The reaction of
calcium with water is less violent. The heat evolved is
not sufficient
for the hydrogen to catch fire.
Ca(s) + 2H2O(l)
→Ca(OH)2(aq) + H2(g)
Calcium starts
floating because the bubbles of hydrogen gas formed
stick to the surface of the metal.
Metals like
aluminium, iron and zinc do not react either with cold or
hot water. But
they react with steam to form the metal oxide and hydrogen.
2Al(s) + 3H2O(g)
→Al2O3(s) + 3H2(g)
3Fe(s) + 4H2O(g)
→Fe3O4(s) + 4H2(g)
Metals such as lead, copper, silver and gold do not react with
water at all.
Metal + Dilute acid →Salt + Hydrogen
Activity 3.11
·
Collect all the
metal samples except sodium and potassium again.
·
If the samples
are tarnished, rub them clean with sand paper.
CAUTION: Do not take sodium and potassium as they react vigorously
even with cold water.
·
Put the samples
separately in test tubes containing dilute hydrochloric acid.
·
Suspend
thermometers in the test tubes, so that their bulbs are dipped in the acid.
·
Observe the rate
of formation of bubbles carefully.
·
Which metals
reacted vigorously with dilute hydrochloric acid?
·
With which
metal did you record the highest temperature?
·
Arrange the
metals in the decreasing order of reactivity with dilute
acids.
Metal with Sulfuric acid
Metals with HCl
Write equations for the reactions of magnesium, aluminium, zinc
and iron with
dilute hydrochloric acid.
Hydrogen gas is
not evolved when a metal reacts with nitric acid. It is
because HNO3 is
a strong oxidising agent. It oxidises the H2 produced to
water and
itself gets reduced to any of the nitrogen oxides (N2O, NO,
NO2). But
magnesium (Mg) and manganese (Mn) react with very dilute
HNO3 to evolve
H2 gas.
The reactivity
decreases in the
order Mg >
Al > Zn > Fe. In the case of copper, no bubbles were seen and
the temperature also remained unchanged
Aqua regia, (Latin for ‘royal water’) is a
freshly prepared mixture of concentrated
hydrochloric
acid and concentrated nitric acid in the ratio of 3:1. It can dissolve
gold, even
though neither of these acids can do so alone. Aqua regia is a highly
corrosive,
fuming liquid. It is one of the few reagents that is able to dissolve gold and
platinum.
Activity 3.12
·
Take a clean
wire of copper and an iron nail.
·
Put the copper
wire in a solution of iron sulphate and the iron
nail in a solution of copper sulphate taken in test tubes (Fig.
3.4).
·
Record your
observations after 20 minutes.
·
In which test
tube did you find that a reaction has occurred?
·
On what basis
can you say that a reaction has actually taken place?
·
Can you
correlate your observations for the Activities 3.9, 3.10
and 3.11?
·
Write a
balanced chemical equation for the reaction that has taken
place.
·
Name the type
of reaction.
Metal A + Salt
solution of B → Salt solution of A + Metal B
3.2.5
The Reactivity Series
K Potassium
Most reactive
Na Sodium
Ca Calcium
Mg Magnesium
Al Aluminium
Zn Zinc
Reactivity decreases
Fe Iron
Pb Lead
H Hydrogen
Cu Copper
Hg Mercury
Ag Silver
Au Gold Least
reactive
1.
Why is sodium kept immersed in kerosene oil?
Solution:
Sodium is a reactive metals, if kept open it will react with oxygen
to explore and
catch fire.
Sodium metal is kept immersed in kerosene to prevent their reaction with
oxygen,
moisture and
carbon dioxide of air.
2.
Write equations for the reactions of
3 Metals and Non-metals
(i)
iron with steam
(ii)
calcium and potassium with water
Solution:
(i) Iron reacts with steam to form a magnetic oxide of Fe with the
liberation of H2.
3Fe(s) + 4H2O(g)
→ Fe3O4(s)
+ 4H2(g)
(ii)
Calcium reacts with water to form calcium hydroxide and hydrogen.
Ca(s) + 2H2O(I)
→ Ca(OH)2(aq)
+ H2(g)
Potassium
reacts with cold water violently immediately with evolution of H2 which catches
fire.
2K(s) + 2H2O(I)
→ 2KOH(aq)
+ 2H2(g)
3.
Samples of four metals A, B, C and D were taken and added to the following
solution
one by one. The results obtained have been tabulated as follows
Use the Table
above to answer the following questions about metals A, B, C and D.
(i)
Which is the most reactive metal?
(ii)
What would you observe if B is added to a solution of Copper (II)
sulphate?
(iii)
Arrange the metals A, B, C and D in the order of decreasing reactivity.
3 Metals and Non-metals
Solution:
(i) Metal B is
the most reactive as it gives displacement reaction with iron (II) sulphate.
(ii) When metal
B is added to copper (II) sulphate solution, a displacement reaction will take
place because
of which the blue colour of copper (II) sulphate solution will fade and a
redbrown
deposit of
copper will be formed on metal B.
(iii)Metal B is
the most reactive because it displaces iron from its salt solution. Metal A is
less
reactive
because it displaces copper from its salt solution. Metal C is still less reactive
because it
can displace
only silver from its salt solution and metal D is the least reactive because it
cannot
displace any
metal from its salt solution. Hence, the decreasing order of reactivity of the
metals
is B > A
> C > D.
4.
Which gas is produced when dilute hydrochloric acid is added to a reactive
metal?
Write the chemical reaction when iron reacts with dilute H2SO4.
Solution:
Hydrogen gas is liberated when dilute HCl is added to a reactive
metal.
Fe(s) + H2SO4(aq)
→ FeSO4(aq)
+ H2(g)
5. What
would you observe when zinc is added to a solution of iron (II) sulphate?
Write
the chemical reaction that takes place.
Solution:
Zinc is more reactive (more electro positive) than iron. Therefore
Zinc displaces
Iron from its
salt solution. The colour of ferrous sulphate is pale green, which turns
colourless.
FeSO4 + Zn → ZnSO4 + Fe(s)
Light green
Zinc sulphate(Colourless)
Activity 3.13
·
Take samples of
sodium chloride, potassium iodide, barium chloride or any other salt from the
science laboratory.
·
What is the
physical state of these salts?
·
Take a small
amount of a sample on a metal spatula and
·
heat directly
on the flame (Fig. 3.7). Repeat with other samples.
·
What did you
observe? Did the samples impart any colour to the flame? Do these compounds
melt?
·
Try to dissolve
the samples in water, petrol and kerosene.
·
Are they
soluble? Soluble in water only
·
Make a circuit
as shown in Fig. 3.8 and insert the electrodes into a solution of one salt.
What did you observe? Test the other salt samples too in this manner.
· What is your inference about the nature of these Compounds?
Salt solubility test
Electrical conductivity test of salts
1.
(i) Write the electron-dot structures for sodium, oxygen and magnesium.
(ii)
Show the formation of Na2O and MgO by the transfer of electrons.
(iii)What
are the ions present in these compounds?
Solution:
(i) Sodium:
3 Metals and Non-metals
Oxygen:
Magnesium:
(ii)
Formation of Magnesium oxide:
When magnesium
reacts with oxygen, the magnesium atom transfers its two outermost
electrons to an
oxygen atom. By losing two electrons, the magnesium atoms form a magnesium
ion (Mg2+) and
by gaining two electrons, the oxygen atom forms an oxide ion (O2-).
Mg: + →
MgO
Formation
of Sodium oxide:
Two sodium
atoms transfer their 2 outermost electrons to an oxygen atom. By losing two
electrons, the
two sodium atoms form tow sodium ions (2Na+). And by gaining two electrons,
the oxygen atom
forms an oxide ion (O2-).
(iii)
The ions present in sodium oxide compound (Na2O) are sodium ions
(2Na+) and oxide
ions (O2-).
3 Metals and Non-metals
The ions
present in Magnesium oxide compound (MgO) are magnesium ions Mg2+ and oxide ions
(O2-).
2.
Why do ionic compounds have high melting points?
Solution:
Ionic compounds are the ones which has both positive and negative
charges. Hence there will be strong force of attraction between them. This make
expenditure of lot of heat to break this force of attraction hence ionic
compounds have high melting points.
Copper
Electrolysis Purification
1. Define the
following terms.
(i) Mineral
(ii) Ore (iii) Gangue
2. Name two
metals which are found in nature in the free state.
3. What
chemical process is used for obtaining a metal from its oxide?
(i) Minerals
are compounds (also known as elements) which are found naturally in the
earth’s crust.
E.g. Alums, K2SO4.Al2(SO4)3.24H2O, etc.
(ii) Ores are
minerals from which metal can be extracted Ex: Bauxite Al2O3.2H2O is the ore
of Al, copper
pyrite CuFeS2.All minerals are not considered as ores but all ores are also
minerals.
(iii) Ores
mined from the earth are naturally contaminated with sand, rocky materials.
There
are impurities
present in the ore which are known as gangue.
2. Name two
metals which are found in nature in the free state
Solution: Gold
and platinum are the two metals found in Free State in nature.
3. What
chemical process is used for obtaining a metal from its oxide?
Reduction
method is used to obtain metal from its oxide. Ex: Zinc oxide is reduced to
metallic
zinc by Heating
with carbon.
ZnO + C → Zn
+ CO
3 Metals and Non-metals
Ex: Lead oxide
is reduced to lead by heating with carbon
PbO +C → Pb
+ CO
CORROSION:
Corrosion is
when a refined metal is naturally converted to a more stable form such as its
oxide, hydroxide or sulphide state this leads to deterioration of the material.
Silver articles
become black after some time when exposed to air.
This is because
it reacts with sulphur in the air to form a coating
of silver
sulphide.
Copper reacts
with moist carbon dioxide in the air and slowly loses
its shiny brown
surface and gains a green coat. This green
substance is
copper carbonate.
Iron when
exposed to moist air for a long time acquires a coating
of a brown
flaky substance called rust.
Anhydrous
Calcium Chloride 94-97% is a purified inorganic salt produced by removing
water from a naturally occurring brine solution.
solutions of calcium
chloride can prevent freezing at temperatures as low as −52 °C
1. Metallic oxides of zinc, magnesium and copper were heated with
the following
metals.
Metal |
Zinc |
Magnesium |
Copper |
Zinc Oxide |
|
|
|
Magnesium Oxide |
|
|
|
Copper Oxide |
|
|
|
Answer:
A more
reactive metal can displace a less reactive metal from its oxide. Among Zinc,
Magnesium, and
Copper metals, magnesium is the most reactive, copper is the least reactive metal
and zinc is less reactive. The displacement reaction will take place in the
following cases
Metal |
Zinc |
Magnesium |
Copper |
Zinc Oxide |
- |
Displacement |
- |
Magnesium Oxide |
- |
- |
- |
Copper Oxide |
Displacement |
Displacement |
- |
2. Which metals do not corrode easily?
Answer: Gold and platinum are the metals
which do not corrode easily
3. What are alloys?
Answer: An alloy is a homogeneous mixture
of two or more metals, or a metal and a nonmetal.
Exercise questions
1. Which of the following pairs will give displacement reactions?
(a) NaCl Answer and copper metal
(b) MgCl2 Answer and aluminium metal
(c) FeSO4 Answer and silver metal
(d) AgNO3 Answer and copper metal
Answer: Option d i.e AgNO3
Answer and copper is correct answer. Copper displace the
silver cations
(reducing them to the elemental metal), in the process copper itself being
oxidised to
Copper II cations (Cu2+) and going into Answer.
So silver metal precipitating out and a copper II nitrate Answer will be
remaining.
Cu(s) + 2AgNO3
(aq) → Cu(NO3)2
(aq) + 2Ag (s)
2. Which of the following methods is suitable for preventing an
iron frying pan
from rusting?
a) Applying grease
b) Applying paint
c) Applying a coating of zinc
d) All of the above
Answer: Answer is (c) Applying a coat of
Zinc
Though
applying grease and applying paint prevents iron from rusting but we cannot
apply these methods on frying pan hence applying a coat of Zinc is most
appropriate method to prevent an iron pan from rusting.
3. An element reacts with oxygen to give a compound with a high
melting point.
This compound is also soluble in water. The element is likely to
be
(a) Calcium
(b) Carbon
c) Silicon
(d) Iron
Answer: Correct answer is option (a) i.e
Calcium.
Calcium reacts
with oxygen to give calcium oxide. Calcium oxide is soluble in water to give Calcium
Hydroxide. Carbon forms carbon-oxide with oxygen which is gas hence option B is
wrong Silicon reacts with oxygen and forms silicon dioxide. This is insoluble
in water. So option C is not correct. Iron reacts with oxygen and forms Iron
dioxide. This is insoluble in water. So option D is not correct.
4. Food cans are coated with tin and not with zinc because
(a) Zinc is costlier than tin.
(b) Zinc has a higher melting point than tin.
(c) Zinc is more reactive than tin.
(d) Zinc is less reactive than tin.
Answer: Answer is c. Food cans are coated
with tin and not with zinc because Zinc is more reactive that is electro
positive than tin.
5. You are given a hammer, a battery, a bulb, wires and a switch.
(a) How could you use them to distinguish between samples of
metals and nonmetals?
(b) Assess the usefulness of these tests in distinguishing
between metals and nonmetals.
Answer:
(a) Metals are
malleable and can be easily drown into sheets by hitting with hammer. On the
other hand if we beat non-metals they break down and they cannot be drawn into sheets
as they are non-malleable. Metals of good conductors of electricity hence they make bulb when you connect metals with a battery,
wire and bulb. Similarly If non metals are bad conductors of electricity chance
they fail to lit up the bulb on connecting with wire and battery.(b) These
experiments can be helpful to demonstrate the malleability and electric
conductivity
of the metals and non-metals
6. What are amphoteric oxides? Give two examples of amphoteric
oxides
Answer: Oxides that react with both acids
and bases to form salt and water are known as amphoteric oxides. Examples: PbO
and Al2O3.Amphoteric
oxides are the one which reacts with both acids and bases to form salt and
water.Examples: Lead oxide - PbO and Aluminium oxide - Al2O3.
7. Name two metals which will displace hydrogen from dilute
acids, and two
metals which will not.
Answer: Zinc (Zn) and Magnesium (Mg) are
the two metals which will displace Hydrogen from dilute acids as they are very
reactive metals. Gold (Au) and Silver (Ag) are the metals which will not
replace Hydrogen from dilute acids as these metals are less reactive.
8. In the electrolytic refining of a metal M, what would you take
as the anode, the
cathode and the electrolyte?
Answer: In the process of electrolytic
refining of metal called ‘M’, An impure and thick block of metal M. is
considered as anode, Thin strip or wire of pure metal M is taken as anode A suitable
salt Answer of metal M is considered as the electrolyte.
9. Pratyush took sulphur powder on a spatula and heated it. He
collected the gas
evolved by inverting a test tube over it, as shown in figure
below.
(a) What will be the action of gas on
(i) dry litmus paper?
(ii) moist litmus paper?
(b) Write a balanced
chemical equation for the reaction taking place.
Answer: a) When sulphur powder is burnt in
the air sulphur-di-oxide is formed.
(i)
Sulphur-di-oxide does not have any effect on dry litmus paper.
(ii)
Sulphur-di-oxide turn the moist litmus paper from blue to red as contact of SO2
with water turns to sulfurous acid.
(b) S(s) + O2(g)
→ SO2(g)
SO2(g)
+ H2O →H2SO3
10. State two ways to prevent the rusting of iron.
Answer:
1. Iron can be
prevented from rusting by coating the surface of the iron with rust proof
paints
2. By applying
Oil/grease on the surface of iron objects as it will prevent the iron
surface to get
in contact with air consisting of moisture.
11. What type of oxides are formed when non-metals combine with
oxygen?
Answer: When non-metals combine with
oxygen it forms either acidic or neutral oxides. Ex:
N2O5
or N2O3 is
an acidic oxide; CO is a neutral oxide.
12. Give reasons
(a) Platinum, gold and silver are used to make jewellery.
(b) Sodium, potassium and lithium are stored under oil.
(c) Aluminium is a highly reactive metal, yet it is used to make
utensils for
cooking.
(d) Carbonate and sulphide ores are usually converted into oxides
during the
process of extraction
Answer:
a)
Platinum, gold and silver are used to make jewellery for these metals are very
less
reactive hence
they are not affected by air, water or most chemicals. These metals have a
lot of lustre
and they are malleable and ductile in nature.
(b) Sodium,
potassium and lithium readily reacts with water to produce a lot of heat. As a result
Hydrogen evolved in the reaction results in fire. On exposure to water they
react
with moisture
(water droplets) present in the atmosphere, In order to prevent contact
with water
hence these metals are stored under oil.
13. You must have seen tarnished copper vessels being cleaned
with lemon or
tamarind juice. Explain why these sour substances are effective
in cleaning the
vessels.
Answer: Tarnished copper vessels being
cleaned with lemon or tamarind because these sour substance contains acids
which dissolve the coating of copper oxide or basic copper carbonate present on
the surface or tarnished copper vessels. This makes them shining red-brown
again. Hence they are very effective in cleaning tarnished copper vessels.
14. Differentiate between metal and non-metal on the basis of
their chemical
properties.
Answer:
Metals |
Non-metals |
When metals are heated with oxygen, they form ionic oxides which are
basic in nature and form bases on dissolving with water. This turn red litmus
paper to blue. |
When non-Metals are heated with oxygen, they form covalent oxides
which are acidic in nature which form acid on dissolving with water. This
turn blue litmus paper to red. |
They are electro positive, lose electrons readily and become a
positive ion |
They are electro negative, gain electrons and become negative ions. |
Metals are lustrous |
Non-metals are non-lustrous; graphite is the exception |
Reducing agents |
Good oxidizing agents. |
Metals are the good conductors of electricity and heat. |
Non-metals are non-conductors of electricity and heat; graphite is
the exception |
All metals are solids except mercury |
Non-metals are in solid-liquid and gaseous States |
15. A man went door to door posing as a goldsmith. He promised to
bring back the glitter of old and dull gold ornaments. An unsuspecting lady
gave a set of gold bangles to him which he dipped in a particular solution. The
bangles sparkled like new but their weight was reduced drastically. The lady
was upset but after a futile argument the man beat a hasty retreat. Can you
play the detective to find out the nature of the solution he had used?
Answer: Goldsmith used the solution
called Aqua regia which is called as royal water in Latin. . It is the mixture
of concentrated Hydrochloric acid and concentrated nitric acid in the ratio of
3:1. Aqua regia is capable of dissolving noble metals like gold and platinum.
When upper-layer of dull gold ornament is dissolved they lose their weight.
16. Give reasons why copper is used to make hot water tanks and
not steel (an
alloy of iron).
Answer: Copper is used to make hot water
tanks and not steel (an alloy of iron) because copper does not reacts with
either water or steam whereas iron reacts with steams to corrode the tank.
Hi, I found very well informed. My advise is every students practice Class 10 Chemistry MCQs Multiple Choice Questions with Answers to score good marks in the examination.
ReplyDelete